Ik ben Hélène

een gepassioneerd fotografe

Hélène de Bruijn volgde de fotovakschool in Apeldoorn. Ze deed ervaring op bij diverse fotografen en liep stage bij veilinghuis Sotheby’s waar ze diverse kunstwerken en objecten op beeld vastlegde. Sinds 1993 werkt ze als zelfstandig fotograaf in Hoorn.

Haar filosofie: Met haar foto’s wil Hélène doordringen tot de kern. Meer laten zien dan wat zich aan de oppervlakte openbaart. „Een portret moet in beeld brengen hoe iemand is, hoe iemand zich voelt. Fotografeer ik een gebouw, wil ik de sfeer ervan vastleggen.”

„Een goede foto heeft zeggingskracht en roept nieuwsgierigheid en enthousiasme op. Een portret is voor mij geslaagd als je bij het zien ervan de geportretteerde beter wilt leren kennen. En een foto van een gebouw is voor mij gelukt als het beeld je prikkelt om meer van de architect te bekijken.”

Haar aanpak: Wie Hélène aan het werk ziet, signaleert de verkenningstocht van haar ogen. Steeds op zoek naar die ene invalshoek die de mooie kant van de mens laat zien. Voortdurend speurend naar het beeld dat het karakter van een gebouw blootlegt. Om dan het unieke van de ander en zijn omgeving in haar kader te vangen. Aanvoelen en kijken. Om wat mooi is, voor altijd vast te leggen.

Haar achtergrond: Hélène verdiepte zich in haar vak bij workshops in Barcelona, Londen, Trier en Wales. Ze volgde seminars en was jurylid bij vakfotowedstrijden. Haar werk werd geëxposeerd bij het Westfries Museum. Het boek ‘Kijk op licht’ bevat een overzicht van portretten en architectuurfotografie van haar hand.

Haar werkwijze: „Een mooie foto begint met een goed gesprek”, vindt Hélène. „Ik vind het leuk om samen met mijn opdrachtgevers mogelijkheden door te praten en zo wensen en kansen te verkennen. Meestal blijkt dan dat je elkaars ideeën kunt verrijken. De beste resultaten ontstaan omdat je samen enthousiast wordt”. Ter geruststelling: Hélène fotografeert niet alleen met oog voor het object, maar ook met oog voor het budget. Ze werkt zowel op locatie als in haar eigen studio.

Haar studio: Hélène beschikt over een grote eigen studio met uitgekiende belichtingsfaciliteiten. Deze studio leent zich daarom goed voor portretfotografie en productfotografie. Naast de studio bevinden zich kleedkamers en een ruimte voor visagie. Parkeren kan op eigen terrein.